Datum: 02.01.2024

Dva vědecké počiny z Biologického centra byly zařazeny mezi TOP objevy roku 2023 v ČR

Česká verze mezinárodního technologického magazínu WIRED zařadila dva vědecké úspěchy Biologického centra AV ČR mezi nejzajímavější počiny české vědy roku 2023. Jedná se o vyluštění záhadného genetického kódu u nově objeveného prvoka a začínající výzkumný projekt, který řeší, jak se udržuje rozmanitost v přírodě.

Časopis Wired je americký respektovaný magazín, který se zaměřuje na nové trendy v technologiích, vědě, kultuře a byznysu. Českou verzi vydává od podzimu 2023 vydavatelství Czechoslovak Media. Přehled 15 zajímavých českých vědeckých projektů roku 2023 najdete v článku Jaká je cena zdraví nebo Dobešovy buňky. Počiny české vědy roku 2023.

 

Mimořádný objev záhadného genetického kódu nově objeveného parazita

Vědci z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Mikrobiologického ústavu se postarali o rozluštění mimořádné genetické záhady. Objevili parazita, který nerespektuje zatím popsané principy genetiky. Prvok Blastocrithidia nonstop má naprosto nepředvídatelnou a výraznou odchylku od "normálního" genetického kódu, který je jinak úplně stejný u drtivé většiny organismů včetně člověka. Prvok měl zemřít ihned poté, co se v jeho genomu objevily tyto chyby, ale nestalo se tak, patrně proto, že si dokázal velmi rychle vyvinout vlastní překladač na míru. Díky tomu nejen přežil, ale získal i velkou evoluční výhodu, protože se stal odolným ke všem bakteriím a virům.

Objev, který byl představen v časopise Nature, je důležitý nejen pro základní biologický výzkum, ale i pro nejnovější vědecké trendy, jakým je např. syntetická biologie, jejímž cílem je uměle vytvořit a vylepšit produkci a vlastnosti biologických látek pro nejrůznější účely.

O objevu jsme informovali v článku Čeští vědci vyluštili záhadný genetický kód nově objeveného parazita.

 

 

 

Jak se udržuje rozmanitost v přírodě?

Biologická rozmanitost na celém světě dramatický klesá a mnoha druhům hrozí vyhynutí. Která společenstva přežijí? Ta, kde je velké množství rozmanitých druhů, nebo ta, kde jeden druh převládne? A vydrží déle druh, v němž jsou všichni jedinci stejní, nebo v němž se naopak odlišují? „Abychom vymírání druhů mohli bránit, musíme tyto souvislosti znát,“ říká Jan Hrček z Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR, který získal v roce 2023 na tento výzkum prestižní evropský grant ERC Consolidator. Mezi 321 úspěšnými žadateli o tento grant z celé Evropy uspěl Jan Hrček jako jediný z České republiky. Vysvětlení pro udržování druhové rozmanitosti v přírodě bude hledat v kombinaci ekologie a evoluční biologie.

Více v článku Jak se udržuje rozmanitost v přírodě? Na hledání odpovědí získal Jan Hrček prestižní grant ERC Consolidator

 

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA