Datum: 14.09.2023

Vzpomínka na entomologa Petra Starého

V pátek 8. září odešel ve věku 90 let významný entomolog a náš dlouholetý spolupracovník Petr Starý. Petr se narodil v dubnu 1933 a celý svůj profesní život zasvětil entomologii. V akademii věd strávil úctyhodných 63 let, od února 1956 až do prosince 2019.

Petr Starý se zabýval převážně systematikou, biologickou ochranou a tritrofickými interakcemi parazitoid – mšice – rostlina. Byl světovým specialistou na lumčíky podčeledi Aphidiinae parazitující mšice a právě to ho vedlo spolu s dalšími kolegy z Laboratoře aphidologie k četným objevům také u mšic. Popsal přes 100 nových druhů lumčíků a jeho vědecká sbírka Aphidiinae patří stále k nějvětším na světě. Byl velmi plodným autorem, publikoval přes 500 vědeckých prací, včetně několika monografií, z nichž stojí za připomenutí například kniha  Aphid parasitoids of the Czech Republic vydaná nakladatelstvím Academia v roce 2006. Vědecká bádání Petra Starého se neomezovalo pouze na lumčíky a mšice, jak o tom svědčí jeho časté vtipkovaní, že největší objev jeho kariéry bylo objasnění přenosu těžkých kovů mravenci rodu Formica, který v roce 1987 úspěšně publikoval.

Petr Starý měl obrovský vědecký i kulturní přehled, hlavně díky četným zahraničním cestám, ať už to byly konference nebo sběratelské expedice. Všem spolupracovníkům bude velmi chybět...

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA