Datum: 01.12.2022

Druhově-selektivní peptidoví agonisté receptoru juvenilního hormonu

Peptidová analoga juvenilního hormonu (JH) selektivně narušují vývoj ruměnice pospolné. Nově vyvinuté deriváty peptidových juvenoidů vážou a aktivují JH receptor ruměnice v pikomolární koncentraci, a tak zdaleka překonávají potenci přirozeného hormonu ruměnice.

Popis obrázku: Levý panel: Modely vazebné kapsy receptoru JH s nativním hormonem (nahoře) a s peptidovým juvenoidem (dole) ukazují zvýšený počet kontaktů v případě peptidu (obrázek: Roman Tůma). Pravý panel: Barevný vzor na dospělé ruměnici byl vybrán pro obálku čísla PNAS s daným článkem Šárky Tůmové a kolegů (foto: Matěj Miláček).

Syntetická analoga hmyzího juvenilního hormonu (JH) jsou příkladem bioracionálních pesticidů. Zvláštní typ peptidových juvenoidů s cíleným účinkem na určitý druh hmyzu byl objeven v 70. letech. Tyto slibné látky však byly zapomenuty a jejich mechanismus účinku nebyl nikdy objasněn. Naše práce ukazuje, že peptidové juvenoidy působí přes kanonickou signalizaci receptoru JH na vývoj a reprodukci cílového druhu hmyzu. Námi nově syntetizované peptidové deriváty překonaly zavedená analoga JH o dva řády při zachování selektivity na cílový druh. Pokročilé strukturní modely vysvětlují interakci těchto vysoce potentních agonistů s receptorem JH. Tyto výsledky odhalují potenciál peptidových juvenoidů jako nástrojů pro přesně zamířenou a udržitelnou regulaci hmyzích škůdců.

Tumova, S., Milacek, M., Snajdr, I., Muthu, M., Tuma, R., Reha, D., Jedlicka, P., Bittova, L., Novotna, A., Majer, P., Sedlak, D., Jindra, M. (2022) Unique peptidic agonists of a juvenile hormone receptor with species-specific effects on insect development and reproduction. Proceedings of the National Academy of Sciences U.S.A. 119, e2215541119.

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA