Datum: 07.11.2022

Kateřina Sam v Hyde Parku Civilizace

„V tu chvíli to byl pro mě jeden z největších problémů, já mám 8 dioptrií. A jeden jeho kolega, se kterým se nepohodli, řekl – uteč teď hned. Takže mě takhle stranou vyhnal, vypustil z toho největšího zmatku no a já jsem potom utíkala někam do bezpečí, což se v tropickém lese dělá hodně špatně, když nic nevidíte.“ Popsala v Hyde Parku Civilizace terénní bioložka, ekoložka a ornitoložka Kateřina Sam.

Kateřina Sam popisuje v pořadu Hyde Park Civilizace i odvrácenou stránku výzkumu, kdy ji během přepadení kempu na Papui Nové Guineji jeden útočník srazil brýle, svázal ruce za zády kusem gumy a ona poté dva dny a jednu noc hledala pomoc. „Já jsem popravdě vypadala dost špatně, když jsem se dostala do vesnice, protože tam už je vyšší nadmořská výška, tam už je dost ostnatých a pichlavých rostlin, kterými jsem se prodírala.“ Dodala. Domů se tehdy ale rovnou nevrátila a pokračovala na místě ve výzkumu i přes to, že měla oteklé nohy, bojovala s infekcemi a na měsíce měla poškozené nervy na rukách od svázání.

„Opravdu jsem měla štěstí na ty kluky, kteří se mi snažili pomoct. Několikrát jsme měli situace, kdy jsem chtěla třeba 30 nosičů tašek a ono jich přišlo 100. A všichni chtěli peníze a práci a schylovalo se tam k různým šarvátkám, kdy se lidi tlačili a chtěli po mně práci a potřebovala jsem tam mít vždycky někoho blízkého, kdo za mě řekl: ´Teď White Mary řekla stop, tak teď bude stop.´ Vždycky stáli někde opodál.“ Řekla v Hyde Parku Civilizace o svých nepostradatelných asistentech na Papui Nové Guineji terénní bioložka, ekoložka a ornitoložka Katěřina Sam. „Když chtěli, aby vyzněl respekt větší, tak říkají Big Mary – jako velká žena anebo White Mary – jako bílá žena.“ Dodala.

 

Rozhovor s Kateřinou Sam:

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA