Datum: 16.11.2021

Akademie věd ocenila inovativní projekt Aleny Sucháčkové a Jany Marešové

Alena Sucháčková a Jana Marešová z Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR získaly Cenu Akademie věd ČR pro mladé vědecké pracovníky za vynikající výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Ve svém projektu se zaměřily na motýly na severní polokouli. Obě vědkyně cenu převzaly na slavnostním ceremoniálu v pondělí 15. listopadu v pražské vile Lanna.

Expertky srovnaly historii motýlů a popsaly, že na výskyt motýlů na severu měly vliv klimatické změny ve čtvrtohorách. Popsaly také, jak motýli různé proměny klimatu přežívali. Mnohé běžné druhy se tak rozšířily po severní polokouli v ostrůvkách. Ve své práci zkombinovaly mnoho přístupů včetně moderní genetiky, mikrobiologie i histografie. Do týmu přizvaly špičkové zahraniční kolegy a kolegyně.

Ceny AV ČR předala laureátům předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová. „Výsledky, které tato ocenění vyzdvihují, přispívají k prestiži české vědy v mezinárodním srovnání,“ zdůrazňuje předsedkyně AV ČR. Letos byly oceněny výsledky výzkůmů, které pokrývají širokou škálu oborů a spojuje je orientace na společenské priority. K nim patří cesta ke Slunci, léčba rakoviny, zkoumání klimatu ve městech nebo vlivu husitství v mezinárodním měřítku. Více na webu AV ČR.

Mezi dalšími oceněnými vědci, kteří obdrželi Cenu AV ČR, je i Martin Palus z Parazitologického ústavu BC AV ČR.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA