Datum: 20.05.2021

Jak složitý je vliv struktury prostředí na potravní vztahy živočichů?

Různá vodní prostředí se liší množstvím a typem struktur, které vodním živočichům poskytují životní prostor a úkryty, ale také tvoří překážky. Patří mezi ně vodní rostliny, ponořené kmeny a větve stromů nebo (umělé) korálové útesy. Tyto struktury jsou v rámci managementu často odstraňovány nebo naopak přidávány, například v rámci protipovodňových nebo revitalizačních opatření. Výsledné změny mohou zásadně ovlivnit diverzitu a složení místních společenstev skrze řadu mechanismů, mezi něž patří i změny v potravních vztazích.

Obr.: Larva vážky rodu Aeshna číhající na kořist mezi ponořenou vegetací (Foto: Vojtěch Kolář)

Nová studie publikovaná v Journal of Animal Ecology ukazuje, že vliv struktury prostředí na potravní vztahy může být překvapivě složitý. Tato studie vedená Julienem Mocqem z Laboratoře biodiverzity a ekologie vodního hmyzu na ENTÚ propojila dva různé experimentální přístupy k tomu, aby objasnila změny změny ve funkční odpovědi (t.j. vztahu mezi množstvím kořisti a množstvím potravy sežrané predátorem) na gradientu prostředí od zcela chybějících struktur až po hustě zarostlé nádrže. Použili přitom larvy vážek Aesha cyanea jako predátory a larvy koreter (Chaoborus obscuripes) jako jejich kořist. Zatímco největší změna ve funkční odpovědi nastala při změně mezi zcela chybějící strukturou (bez ponořené vegetace) a řídkou vegetací, studie objevila také další nelineární změny podél celého gradientu struktury prostředí.

Tato práce ukázala, že běžně užívané postupy používající pouze jeden experimentální přístup na binární škále chybějící vs. přítomné struktury prostředí mohou vést k neúplným nebo nepřesným závěrům. To může mít dopad na praktické aplikace s cílem predikovat, jak se změny v prostředí odrazí na potravních vztazích a struktuře společenstev. Srovnání s předchozími studiemi také ukázalo překvapivý rozdíl mezi vlivem struktury prostředí na trofické interakce ve 2D a 3D prosředích.

Mocq J. H., Soukup P., Näslund J., Boukal D. (2021) Disentangling the nonlinear effects of habitat complexity on functional responses. Journal of Animal Ecology in press: DOI: 10.1111/1365-2656.13473

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA