Datum: 02.03.2020

Naše studentka zabodovala s prací o hmyzích hormonech v soutěži Talent Jihočeského kraje

Nikola Karbusová, studentka Gymnázia Česká 64 v Českých Budějovicích, získala čestné uznání v soutěži Talent Jihočeského kraje 2019 v přírodovědné kategorii starší studenti.

Nikola pracovala v laboratoři Fyziologie hmyzu na Entomologickém ústavu BC AV ČR pod vedením Prof. RNDr. Dalibora Kodríka, kde se zabývala studiem vlastností hmyzích hormonů a jejich vlivem na trávící procesy ve střevě švába amerického ošetřeného entomopatogeny a jejich toxiny. Ukázalo se, že zmíněné hormony mohou eliminovat účinek některých toxinů, které vylučují houby používané k hubení škodlivých druhů hmyzu.

Výsledky mají významný teoretický, ale i potenciálně praktický dopad: pokud by se podařilo ovlivnit hladiny hormonů v těle hmyzu, může dojít ke zvýšení účinnosti vlastních toxinů hub. To je velmi atraktivní myšlenka pro vývoj nových insekticidních přípravků na hubení hmyzích škůdců někdy v budoucnu.

 

Výsledky práce byly publikovány v časopise s impaktním faktorem:

Karbusová N., Gautam U.K. and Kodrík D. (2019) Effect of natural toxins and adipokinetic hormones on the activity of digestive enzymes in the midgut of the cockroach Periplaneta americana. Arch. Insect Biochem. Physiol. 101:e21586.

 

Na snímku studentka Nikola Karbusová.

 

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA