Datum: 13.01.2020

Toxicita glyfosátu, mýtus nebo realita?

Cílem naší studie bylo objasnit roli specifických přísad ve velmi známém herbicidním přípravku Roundupu (RCP) na necílový organismus - Drosophila melanogaster.

Obr.: Vystavení čistému glyfosátu nemělo žádný negativní efekt, zatímco vystavení RCP a POEA způsobilo poškození drozofil.

Drozofila byla vystavena působení Roundupu jako takového, čistému glyfosátu a neionogennímu surfaktantu POEA (polyethoxylated tallowamine). Naše výsledky přinesly překvapivé zjištění, že toxický efekt glyfosátových herbicidů může být způsoben především surfaktanty jako je právě POEA. Naše poznatky poukazují na to, že RCP a POEA narušují plodnost drozofil již v subletálních koncentracích. Oproti samotnému glyfosátu, vystavení RCP a POEA způsobilo zvýšení oxidativního poškození proteinů (zvýšením hladiny proteinových karbonylů) a snížení doby přežívání. Zároveň take došlo k narušení negativní geotaxe. Příčinou snížené plodnosti po působení těchto chemikálií je zvýšení kaspázové aktivity vedoucí k apoptóze oocytů, což bylo prokázáno in vitro experimenty. Naše výsledky ukazují, že RCP a POEA jsou více toxické než samotný glyfosát.

Bednářová A., Kropf M., Krishnan N. (2020) The surfactant polyethoxylated tallowamine (POEA) reduces lifespan and inhibits fecundity in Drosophila melanogaster - In vivo and in vitro study. Ecotoxicology and Environmental Safety 188: article number: 109883. DOI: 10.1016/j.ecoenv.2019.109883

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA