Datum: 17.08.2018

Nová studie odhaluje evoluční cykly mravenců

Tato studie nabízí nový, alternativní pohled na ostrovní biogeografii tím, že ukazuje, že šíření organizmů není neutrální proces, ale je významně ovlivněný ekologií každého druhu. Tato zjištění a nově vyvinuté modely mohou být také užitečné pro pochopení evoluce invazních druhů.

Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR (Pável Matos-Maraví a Milan Janda) vedli mezinárodní studii, která přináší důkazy pro starou teorii ostrovní biogeografie. Hypotéza Taxonového cyklu byla formulována před 60 lety vlivným biologem E. O. Wilsonem, který navrhl existenci cyklů evoluce ekologicky úspěšných ostrovních druhů. TeorieTaxonového cyklu předpokládá, že adaptace druhů k životu v chudých a okrajových biotopech (např. pobřeží, narušené porosty) je předpokladem pro invazi do vzdálených geografických oblastí. Tento fenomén lze lépe dokumentovat v ostrovních ekosystémech, kde jsou geografické oblasti sice izolované, ale je možné je kolonizovat (např. souostroví, fragmenty deštných lesů apod.).

Studie publikovaná v časopise Molecular Ecology poskytuje silnou podporu pro predikce teorie Taxonového cyklu. Autoři studovali mravence z Indo-Australské oblasti za pomocí metod molekulární fylogenetiky a testovali vliv adaptací na okrajové a narušené biotopy pro disperzní schopnosti mravenců. Použitím nového biogeografického modelu, který umožňuje zahrnout i ekologické vlastnosti organizmů, studie prokázala, že změny v preferenci prostředí předcházejí náhlému rozšíření mravenců do dalších geografických oblastí. Tento cyklus se pak pravidelně opakuje každých několik milionů let.

Matos-Maraví et al. (2018) Taxon Cycle predictions supported by model-based inference in Indo-Pacific trap-jaw ants (Hymenoptera: Formicidae: Odontomachus). Molecular Ecology, in Press. DOI: 10.1111/mec.14835.

Odkaz: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/mec.14835

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA