Datum: 21.06.2017

Stážistka Karolína Bodláková bodovala na soutěži studentských prací

Druhé místo v kategorii Biologie získala s prací Hormonální kontrola trávení u švába stážistka Karolina Bodláková na celostátní přehlídce Středoškolské odborné činnosti (SOČ), která se uskutečnila ve dnech 16. až 18. června 2017 v Boskovicích.

Pro Karolinu, která se v roce 2015 účastnila stáže v Biologickém centru AV ČR pod vedením profesora Dalibora Kodríka, je to už několikátý skvělý úspěch na poli vědy. Vloni získala stříbrnou medaili na celosvětové soutěži středoškoláků v čínském Pekingu.

Karolina Bodláková, která se účastnila studentských vědeckých stáží projektu Otevřená věda Akademie věd ČR v roce 2015, je také spoluautorkou vědecké práce Adipokinetic hormones control amylase activity in the cockroach (Periplaneta americana) gut, která byla otištěna v prestižním vědeckého časopisu Insect Science.

Vědecká práce vznikla převážně během stáže Karoliny v laboratoři prof. Dalibora Kodríka na Entomologickém ústavu Biologického centra Akademie věd České republiky. Ve spolupráci s doktorem Pavlem Jedličkou se v práci věnovali hormonální kontrole trávení u švába amerického.

Toto téma Karolina zpracovávala také jako hlavní téma své studentské stáže, za svůj příspěvek s názvem „ Hormonální kontrola trávení u švába amerického,  Periplaneta americana : příspěvek k potenciálnímu použití adipokinetických hormonů jako bioracionálních pesticidů“ získala dokonce třetí místo na mezinárodní studentské soutěži Bejing Youth Science Creation Competition v Pekingu, kde reprezentovala Českou republiku. Projekt Dalibora Kodríka se zabývá možným použitím hormonů v kombinaci s klasickými insekticidy pro kontrolu hmyzích populací.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA