Datum: 24.02.2017

IDGF2 drosofil má podobný homeostatický a ochranný účinek jako savčí sérové a chitinázové glykoproteiny.

IDGF2 má podobný obecně homeostatický a ochranný účinek jako savčí sérové a chitinázové glykoproteiny, jež byly v nedávné době dány do souvislosti s patogenními procesy spojenými se záněty, přestavbami extracelulární tkáně, fibrózou a pevnými nádory.

Drozofilí růstové faktory imaginalních terčků (IDGFs) jsou rodinou glykoproteinů podobných chitináze, jež jsou hojně vylučované do hemolymfy tukovým tělesem a hemocyty. Typický člen, IDGF2, se chová v kultivovaných hmyzích buňkách (i u larev a dospělců drozofil) jako trofický a ochranný faktor nezávislý na inzulínu. Chrání buňky před smrtí způsobenou absencí séra, toxicitou cizorodých látek či vysokou koncentrací extracelulárního adenozinu (Ado) a deoxyadenozinu (dAdo). Rekombinantní IDGF2 je v kultivovaných buňkách schopen obnovit mitochondriální a buněčnou homeostázu energie a zabránit ztrátě mitochondriálního membránového potenciálu (ΔΨm). Analýza transkripce podpořila předpokládanou roli IDGF2 v energetickém metabolismu, detoxikaci a vrozené imunitě. Rovněž jsme zjistili, že se u larev in vivo IDGF2 indukuje poraněním. Nejvyšší nahromadění IDGF2 se nachází v garlandových a perikardiálních nefrocytech, což je rovněž v souladu s jeho předpokládanou roli při detoxikaci organismu. Lze shrnout, že IDGF2 má podobný obecně homeostatický a ochranný účinek jako savčí sérové a chitinázové glykoproteiny, jež byly v nedávné době dány do souvislosti s patogenními procesy spojenými se záněty, přestavbami extracelulární tkáně, fibrózou a pevnými nádory.

Broz, V. et al. Drosophila imaginal disc growth factor 2 is a trophic factor involved in energy balance, detoxification, and innate immunity. Sci. Rep. 7, 43273; doi: 10.1038/srep43273 (2017).

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA