Datum: 10.04.2014

Známý gen steroidní-deficience kóduje nový faktor sestřihu mRNA

Publikace v PLoS Genetics řeší starou záhadu mutantního kmene "ecdysoneless", který vědcům od r. 1977 poskytoval modelový systém pro steroidní deficienci.

Steroidní hormony jsou klíčové pro vývoj, pohlavní dospívání, rozmnožování a pro fyziologii živočichů. Také hmyz má vlastní steroidní hormon zvaný ekdyson, jehož nominální funkcí je stimulovat svlékání kutikuly u rostoucích larev a jejich metamorfózu v dospělce. Genetický výzkum na mouše Drosophila zásadně přispěl k poznání účinku steroidních hormonů na genovou expresi. Naše práce, publikovaná letos v časopise PLoS Genetics, řeší starou záhadu mutantního kmene "ecdysoneless", který vědcům od r. 1977 poskytoval modelový systém pro steroidní deficienci. Překvapivě jsme zjistili, že protein Ecdysoneless (Ecd) není primárně regulátorem biosyntézy ekdysonu, ale že funkce Ecd je nutná pro sestřih prekursorové mRNA (pre-mRNA), kódující jeden z nepostradatelných steroidogenních enzymů. Ecd se přímo váže na komponenty nesmírně složitého sestřihového aparátu. Mimo steroidogenní kruhovou žlázu je Ecd nezbytný pro přežití dělících se buněk v rostoucích tkáních. Přes obrovskou evoluční vzdálenost mezi mouchou a člověkem dokáže lidský protein Ecd svůj chybějící homolog v mouše nahradit. Evolučně zachovaná funkce Ecd v sestřihu pre-mRNA by mohla vysvětlit nedávno popsaný vliv Ecd na stimulaci buněčného cyklu a jeho příspěvek rakovinnému bujení určitých typů nádorů u savců.

Claudius A.K., Romani P., Lamkemeyer T., Jindra M., Uhlirova M. (2014) Unexpected role of the steroid-deficiency protein ecdysoneless in pre-mRNA splicing. PLoS Genetics 10: e1004287.

DOI: 10.1371/journal.pgen.1004287

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA