Datum: 26.08.2013

Sílu potravních interakcí neurčuje jen velikost těla predátora a kořisti

Publikace v časopise Journal of Animal Ecology ukazuje, že kvalitu popisu potravních sítí lze výrazně zlepšit zahrnutím dalších běžně dostupných informací o vlastnostech predátorů a jejich kořisti.

Predace je jedním z nejvýznamnějších procesů utvářejících populace a společenstva. Víme, že predace závisí na velikosti těla predátora i kořisti. Vliv dalších vlastností na její intenzitu byl nejasný. Studie publikovaná v časopise Journal of Animal Ecology poskytuje první kvantitativní důkaz o tom, jak další znaky (např. hlavní mikrostanoviště predátora a kořisti, lovecké strategie a morfologické adaptace predátora a únikové chování kořisti) ovlivňují základní velikostní alometrii a mění intenzitu predace. Zjištěné závislosti vycházejí z laboratorních experimentů s běžnými zástupci dravého vodního hmyzu (potápníci, vodní ploštice a larvy vážek) a jejich kořisti. Výsledky ukazují, že kvalitu popisu potravních sítí, v současnosti založených téměř výlučně na velikosti těla, lze výrazně zlepšit zahrnutím dalších běžně dostupných informací o vlastnostech predátorů a jejich kořisti.

J. Klecka, D.S. Boukal (2013) Foraging and vulnerability traits modify predator-prey body mass allometry: freshwater macroinvertebrates as a case study. Journal of Animal Ecology 82: 1031-1041. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1365-2656.12078/abstract

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA