Datum: 30.06.2013

Biodiverzita odkališť elektrárenského popílku

Publikace v Biological Conservation ukazuje, že odkaliště elektrárenského popílku jsou útočištěm ohroženého hmyzu vátých písčin.

Jemný popílek je nevyhnutelným odpadem spalování uhlí v tepelných elektrárnách, teplárnách a některých továrnách, odkaliště nebo složiště popílku se tak stala běžnou součástí středoevropské krajiny. Skládky popílku jsou zejména díky vysoké prašnosti silně problematické z hlediska životního prostředí, včetně zdraví okolních obyvatel. Při výzkumu popílkových odkališť ve Chvaleticích a v Opatovicích nad Labem jsme však zjistili, že tato stanoviště poskytují útočiště hmyzu vázanému na holé písčiny, který patří v naší krajině mezi nejohroženější organismy. V právě publikované studii jsme na obou lokalitách zjistili 227 druhů žahadlových blanokřídlých, z čehož je 72 druhů zařazeno do červeného seznamu ohrožených živočichů. Čtyři druhy byly v ČR dokonce považovány za vyhynulé a dalších 15 je na našem území kriticky ohroženo. Ty nejohroženější druhy často patří mezi specialisty vátých písků, kterým nejen v Polabí, ale i v celé ČR v souvislosti s antropogenními změnami v krajině téměř vymizela přirozená stanoviště. Těmto druhům popílek svou strukturou dostatečně připomíná jemný vátý písek. Popílková odkaliště proto nelze z hlediska ochrany přírody nadále vnímat čistě negativně. Nutný je naopak další výzkum, který povede k efektivnímu skloubení ochrany ohrožené biodiverzity a lidského zdraví.

Další informace na http://www.postindustrial.eu/

Tropek R., Černá I., Straka J., Čížek O., Konvička M. (2013) Is coal combustion the last chance for vanishing insects of inland drift sand dunes in Europe? Biological Conservation 162: 60-64. DOI: 10.1016/j.biocon.2013.03.027

  •  
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA