Datum: 09.04.2013

Neo-pohlavní chromosomy obalečů

V této práci publikované v PNAS přinášíme jasné důkazy o evolučním původu pohlavních chromosomů obalečů čeledi Tortricidae.

V této práci publikované v PNAS přinášíme jasné důkazy o evolučním původu pohlavních chromosomů obalečů čeledi Tortricidae.

Srovnávacím fyzickým mapováním pohlavního chromosomu Z u významného škůdce jádrovin, obaleče jablečného Cydia pomonella (Lepidoptera: Tortricidae) jsme prokázali, že jde o tzv. neo-pohlavní chromosom, který vznikl fúzí původního chromosomu Z s autosomem odpovídajícím chromozomu 15 v referenčním genomu bource morušového. Dále jsme prokázali, že k této fúzi došlo již u společného předka dvou hlavních podčeledí obalečovitých, Olethreutinae a Tortricinae, zahrnujících téměř 700 škůdců. V důsledku této fúze došlo k vazbě dvou genů pro rezistence k insekticidům a klastrů genů podílejících se na detoxikaci sekundárních metabolitů rostlin na pohlaví což významně zvýšilo adaptivní potenciál obalečů. Naše výsledky jsou významné nejen pro strategii regulace škůdců z čeledi Tortricidae, ale také přinášejí nový pohled na roli neo-pohlavních chromosomů v adaptivní radiaci a speciaci fytofágního hmyzu. 

Nguyen P., Sýkorová M., Šíchová J., Kůta V., Dalíková M., Čapková Frydrychová R., Neven L.G., Sahara K., Marec F. (2013) Neo-sex chromosomes and adaptive potential in tortricid pests.Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 110: 6931-6936. DOI: 10.1073/pnas.1220372110

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA