Datum: 22.05.2012

Ekologie a chování slunéček

Slunéčka jsou pravděpodobně nejznámějšími predátory mšic a červců na světě. Jejich působení na tyto škůdce je důležitým prvkem v moderní ochraně rostlin. Kniha se však věnuje i dalším aspektům biologie této skupiny brouků.

Kniha komplexně pojednává biologii, ekologii a etologii slunéčkovitých, hlavně ve vztahu k jejich významné úloze v kontrole savých zemědělských škůdců, jako např. mšic a červců. Na detailní analýze jednotlivých oblastí spolupracovalo 14  předních světových specialistů z Anglie, Česka, Kanady, Polska, Spojených států a Švédska. Zvláštní kapitoly jsou věnovány jak klasickým oblastem výzkumu (potravní vztahy, rozšíření v habitatech, účinek na kořist, parazitoidi a nemoci slunéček, a jejich úloha v biologické a integrované kontrole), tak recentně se intenzivně rozvíjejícím disciplinám: genetice, etologii a úloze objevovaných semiochemických molekul v chování slunéček, a meziguildovým vztahům. Kniha je sice určena hlavně universitním pedagogům a specialistům zemědělského výzkumu, ale je čtivá i pro ty, kdo se zajímají o tyto často úhledné brouky.

Hodek I., Honěk A., van Emden H.F. (2012) Ecology and Behaviour of the Ladybird Beetles (Coccinellidae). John Wiley and Sons Ltd. 

ISBN: 9781405184229

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA