Datum: 14.06.2019

Záhada celosvětového rozšíření motýlů poodhalena: fylogeneze a biogeografie modrásků podtribu Leptotina

Publikace v Systematic Entomology přináší výsledky první fylogenetické a biogeografické práce týkající se obvykle přehlížených modrásků subtribu Leptotina (Lepidoptera, Lycaenidae), motýlů široce rozšířených ve všech tropických a subtropických oblastech světa.

Popis obrázku: Pár Leptotes jeanneli z Etiopie při kopulaci. Tento druh představuje zástupce africké sekce tohoto rodu. Motýli byli vyfoceni Robem Dickinsonem, autorem mnoha nádherných fotografií afrických motýlů. Publikováno se svolením Robyn Dickinsonové.

Analyzovali jsme pro tuto skupinu doposud nejrozsáhlejší molekulární dataset pomocí likelihoodových i bayesiánských metod společně s odhadem stáří diverzifikace. Použili jsme čtyři geny pro třináct druhů rodu Leptotes Scudder a jediný druh rodu Cyclyrius Butler. Oba rody dohromady tvoří monofyletickou skupinu a Cyclyrius je umístěn hluboce uvnitř rodu Leptotes. Kromě taxonomické revize (jeden nový druh, další druh povýšený z poddruhu a synonymizace Cyclyrius) ukazujeme, že rod Leptotes vznikl na přelomu Eocénu a Oligocénu před 35-31 miliony let. Předci rodu během Miocénu osídlili celou jižní polokouli, kde se z nich odštěpily druhy z Indo-australské oblasti a došlo k nezávislé radiaci v Americe a Africe. Leptotes webbianus z Kanárských ostrovů se oddělil zhruba před 12 miliony let od společného předka s americkou skupinou. Nejrozšířenější druh, modrásek tažný (Leptotes pirithous), který se několikrát zatoulal i na území České republiky, má původ na Madagaskaru před čtyřmi miliony let. Poté kolonizoval celou Afriku i jižní Evropu včetně mnoha přilehlých ostrovů. Madagaskar je tudíž důležitým zdrojem pro kontinentální biodiverzitu.

Faltýnek Fric Z., Marešová J., Kadlec T., Tropek R., Pyrcz T., Wiemers M. (2019) World travellers – Phylogeny and biogeography of the butterfly genus Leptotes (Lepidoptera: Lycaenidae). Systematic Entomology 44: 652-665.

DOI: 10.1111/syen.12349

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA