Datum: 12.07.2018

Když je potřeba, hmyz používá jak vlastní obranu tak pomocné obranné bakterie

Ukázali jsme, že oproti předpokladům mají populace mšic se silným výskytem ochranných bakterií také silnou vlastní imunitu.

Popis obrázků: A) Mšice kyjatka hrachová (Acyrthosiphon pisum), napadená specializovanou patogenní houbou Pandora neoaphidis. B) Kyjatka hrachová tvoří populace asociované s hostitelskými rostlinami a v těchto populacích jde síla vlastní imunity a imunity získané od symbiotických bakterií ruku v ruce.

Hmyz je často chráněn symbiotickými bakteriemi proti přirozeným nepřátelům, ale není jasné, jak tato ochranná symbióza ovlivňuje evoluci jeho vlastní imunity. Očekávalo se, že imunita získaná od bakterií povede k oslabení vlastní imunity, která už nebude tolik potřeba. My jsme tuto hypotézu otestovali pomocí modelového systému mšice kyjatky hrachové (Acyrthosiphon pisum) a specializované patogenní houby Pandora neoaphidis, která mšice napadá. Tato mšice tvoří populace spjaté s jednotlivými druhy bobovitých rostlin, které pravděpodobně přicházejí v přírodě do různé míry do styku s houbovými patogeny mšic. Ukázali jsme, že oproti předpokladům mají populace mšic se silným výskytem ochranných bakterií také silnou vlastní imunitu. V odborném članku publikovaném v časopise Evolution popisujeme koncepční model vztahu mezi vlastní a symbiotickou imunitou. Takto kombinovaná imunita může být robustnější, než stejně silná imunita pocházející jen z jednoho zdroje.

Hrček J., Parker B., McLean A., Simon J.-C., Mann C.M., Godfray, H. (2018) Hosts do not simply outsource pathogen resistance to protective symbionts. Evolution in press : DOI: 10.1111/evo.13512

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA