Datum: 12.09.2017

Entomolog Jan Žďárek byl oceněn za popularizaci vědy

Významný český entomolog Jan Žďárek dostal od vicepremiéra Pavla Bělobrádka Cenu předsedy Rady vlády pro vědu, výzkum a inovace za propagaci a popularizaci vědy. Profesor Žďárek zasvětil svůj život studiu fyziologie a chování hmyzu, zabýval se zejména výzkumem společenského života včel, čmeláků a mravenců, ale také vývojem a rozmnožováním mouchy tse-tse. Do konce osmdesátých let minulého století působil na Entomologickém ústavu a poté zůstal jeho úzkým spolupracovníkem. Byl také při založení Biologického centra AV ČR v roce 2007, kdy se stal členem historicky první rady této instituce.

Pracoval také v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a na několika univerzitách v USA. Na Přírodovědecké fakultě UK a Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích přednášel smyslovou fyziologii a etologii hmyzu.

V 90. letech byl profesor Žďárek jedním z největších popularizátorů entomologie. Je autorem populárně naučných knih o hmyzu: Neobvyklá setkání; Proč vosy, včely, čmeláci, mravenci a termiti…? aneb Hmyzí státy; How Animals Communicate ad. Za svou knihu Hmyzí rodiny a státy získal několik literárních cen.

Devětasedmdesátiletý Žďárek už je v důchodu, ale nedávno se mimo jiné podílel na objevu látky lucifensin, která při poranění ochrání ránu před infekcí. Plánuje také sepsat novou knihu o vývoji entomologického výzkumu.

 

S využitím zdrojů: Hospodářské noviny, Novinky.cz. Foto: Luděk Bartoš

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA