Datum: 26.04.2017

Využití střevlíků pro sledování vlivu komerčně pěstovaných geneticky modifikovaných plodin na životní prostředí

Publikace popisuje možnost využití střevlíků pro detekci neúmyslného ovlivnění životního prostředí geneticky modifikovanými (GM) plodinami po jejich uvedení na trh (post-market environmental monitoring, PMEM). PMEM je vyžadováno právními předpisy EU a je zaměřeno na sledování případných nežádoucích změn zemědělských ekosystémů.

Střevlíci jsou důležitou složkou agroekosystému, která reguluje hmyzí škůdce a semena plevelů. Vzhledem k vysoké úrovni znalostí o jejich nárocích na životní prostředí jsou již využíváni jako bioindikátory dopadu zemědělství na životní prostředí. Cílem naší práce bylo ověřit možnost využití střevlíků jako bioindikátorů v PMEM.

Porovnali jsme tři různé modely analýzy výskytu střevlíků v porostech kukuřice. Jako nejvhodnější byl vybrán model, který umožňuje srovnání populací střevlíků na různých lokalitách při optimálním poměru výpovědní hodnoty výsledku a obecných požadavků PMEM. Vítězný model umožňuje zanedbání málo zastoupených druhů a současně vylučuje přílišnou redukci počtu druhů na úzkou skupinu těch nejčetnějších. Do analýzy by mělo být zahrnuto 10 – 20 druhů s nejvyšší abundancí a jejich výskyt by měl být hodnocen s ohledem na jejich zařazení do funkčních skupin. Tento přístup umožňuje porovnávání vzdálenějších lokalit s odlišným druhovým zastoupením. Při dostatečně velkém souboru dat (odběry minimálně čtyřikrát během sezony) je možné zahrnout do analýzy data z různých let. Pro sběr dat není kupodivu důležitá fenofáze plodiny. Odběry na různých lokalitách nemusí být načasovány na zcela shodné datum. Zeměpisně nejbližší lokality jsou pro porovnávání samozřejmě nejvhodnější.

            Z našeho modelování vyplývá, že analýza skupiny nejpočetnějších druhů na základě funkční klasifikace je pro PMEM vhodná, je však žádoucí ověřit navrhované postupy na dalších nezávisle získaných datech.

Skoková Habuštová O., Svobodová Z., Cagáň Ľ., Sehnal F. (2017) Use of carabids for the post-market environmental monitoring of genetically modified crops. Toxins 9: 121.

DOI: 10.3390/toxins9040121

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA