Datum: 03.01.2017

David Doležel získal ERC grant na výzkum hmyzích biorytmů

Mimořádný úspěch v náročné grantové soutěži Evropské rady pro výzkum (ERC) zaznamenal David Doležel z Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR. Jako jediný z České republiky získal grant ERC Consolidator, který je určen vynikajícím vědcům se zkušenostmi 7 až 12 let po dosažení PhD a s dosavadními vynikajícími výzkumnými výsledky.

Jak sám ale říká, jedná se o úspěch celé výzkumné skupiny. "Bez schopných doktorandů, postdoka i laborantů by nebylo o čem psát. Teď máme solidní podporu na pět let, která znamená jednak jistotu zaměstnání pro lidi, kteří se o to zasloužili, tak i dostatek času a prostředků soustředit se na ta nejzajímavější témata, která jsou experimentálně také ta nejobtížnější.“

Ačkoli známe tisíce druhů hmyzu se schopností měřit délku dne a podle té předvídat změny ročních období, skutečný mechanismus těchto vnitřních hodin je v podstatě nejasný jak na molekularní a genetické, tak i na anatomické úrovni. Jak funguje sezónní měření délky dne (fotoperiody) u hmyzu? Jaký je molekulární a anatomický základ těchto fotoperiodických hodin? Jak je zajištěna jejich geografická variabilita? Právě na tyto otázky se zaměří tým Davida Doležela v podpořeném projektu „Insect Photoperiodic Timer“, který je financován částkou 2 milióny Euro a který si klade za cíl přinést první molekulární charakterizaci fotoperiodických hodin u hmyzu.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA