Datum: 20.11.2016

Cryptochrome 2 zprostředkovává směrovou magnetorecepci u hmyzu

Kombinací behaviorálních a reverzně genetických přístupů se nám poprvé podařilo jednoznačně prokázat úlohu Cry v reakci na směrový vektor přirozeného GMP u dvou druhů hmyzu.

Schopnost vnímat geomagnetické pole (GMP) představuje fascinující a dosud téměř neprobádaný biologický fenomén. Nedávné studie na transgenních octomilkách ukázaly, že fotosenzitivní protein Cryptochrome (Cry) se podílí na odpovědi na přítomnost magnetického pole (MP), i když několikanásobně vyšší intenzity v porovnání s přirozeným GMP. Avšak Cry zprostředkovaná odpověď na MP přirozené intenzity a zejména na směrový vektor GMP nebyla dosud prokázána u žádného organismu. Ptáci, motýli monarchové a mnoho dalších druhů živočichů je schopno rozpoznávat směr siločar GMP, nicméně úloha Cry v tomto procesu nebyla dosud prokázána pomocí funkčních genetických metod. Kombinací behaviorálních a reverzně genetických přístupů se nám poprvé podařilo jednoznačně prokázat úlohu Cry v reakci na směrový vektor přirozeného GMP u dvou druhů hmyzu. Následně jsme pomocí experimentů se zakrýváním očí a imunohistochemické detekce identifikovali sub-retinální vrstvu gliálních buněk bohatých na Cry – pravděpodobné místo směrového magnetického kompasu u hmyzu.

Bazalova O., Kvicalova M., Valkova T., Slaby P., Bartos P., Netusil R., Tomanova K., Braeunig P., Lee H.-J., Sauman I., Damulewicz M., Provazník J., Pokorny R., Dolezel D., Vacha M. (2016) Cryptochrome 2 mediates directional magnetoreception in cockroaches. Proc. Natl. Acad. Sci. USA, doi:10.1073/pnas.1518622113

PubMed: PMCID: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4760799/

http://phys.org/news/2016-02-functional-biological-compass-linked-receptor.html

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA