Datum: 23.08.2016

Aktivita telomerázy a telomerická délka u Apis mellifera

Publikace v časopise Chromosoma podporuje hypotézu, že enormní dlouhověkost včelích královen je spjata s vysokou aktivitou telomerázy.

“Cost of reproduction” (cena za rozmnožení) je fenoménem, při němž investice jedince do vlastního rozmnožení vede k redukci vitality a délky života daného jedince. Ačkoliv se jedná o běžný jev, potvrzený u většiny prostudovaných druhů organismů, k významným výjimkám patří sociální hmyz, u něhož jsou to paradoxně jedinci reprodukčních kast dožívající se mnohonásobně vyššího věku než jedinci nereprodukční. Příkladem je včela medonosná (Apis mellifera), u níž se včelí královny dožívají až šedesátinásobně delšího věku v porovnání se včelími dělnicemi. Podle jedné z hypotéz je extrémní dlouhověkost reprodukčních jedinců sociálního hmyzu umožněna vysokou aktivitou telomerázy.  Telomeráza je enzym, který nasedá na konce chromosomů, tzv. telomery, přičemž je syntézou nových telomerických repetic prodlužuje a zabraňuje tak jejich postupnému zkracovánání. Aktivita telomerázy je spjata s proliferační aktivitou buňky, vývojovým stádiem, stárnutím organismu a je tak považovaná jako indikátor stárnutí. Naše studie, která byla zaměřena na aktivitu telomerázy a délku telomer u A. mellifera, ukázala, že aktivita telomerázy je u včely regulovaná vzhledem k vývojovému stádiu a kastě. V somatickým tkáních dělnic a trubců je aktivita telomerázy od jejich larválního vývoje utlumena, a to zhruba na 10 % ve srovnání s aktivitou u embryí. Posílená telomerázová aktivita byla naopak pozorovaná v ováriích královen, kde dosahovala 160 % aktivity v embryích. Avšak, až enormní nárůst aktivity byl pozorován v mozcích dospělých včelích královen, kde aktivita telomerázy dosahovala až 70-ti násobné úrovně pozorované v mozcích trubců a dělnic.  Naše pozorování tedy podporuje hypotézu, že dlouhověkost včelích královen je spjata s vysokou telomerázovou aktivitou.

Korandová M., Frydrychová R. (2016) Activity of telomerase activity and telomeric length in Apis mellifera. Chromosoma 125: 405-411.
DOI: 10.1007/s00412-015-0547-4

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA