Datum: 15.08.2016

Složení sericinů v hedvábí Antheraea yamamai

Publikace v časopise Biomacromolecules popisuje pět sericinových genů martináče A. yamamai včetně jejich úplné struktury a přiřazuje jim hlavní sericinové proteiny extrahované z kokonů tohoto martináče.

Hedvábí produkované housenkami se skládá jednak z bílkovin fibroinů, které tvoří párová osová filamenta a jednak ze sericinových proteinů, jež tato filamenta spojují do vlákna a vlákna slepují do kokonů. I když hedvábí představuje důležitou skupinu přírodních polymerů pro vývoj materiálů, naše znalosti o sericinech hedvábí jsou omezené. Analyzovali jsme transkriptom ze snovací žlázy Antheraea yamamai a anotovali jsme sestavené kontigy podle různých funkčních skupin. Identifikovali jsme sericinové cDNA na základě podobnosti se známými sericinovými geny z B. mori a G. melonella. Kromě toho jsme přiřazovali příslušné kontigy k hlavním hedvábným proteinům z kokonu A. yamamai, jež byly rozděleny pomocí PAGE a následnou hmotnostní spektroskopií, nebo N-terminálním sekvenováním. V práci ukazujeme, že u A. yamamai existuje pět sericinových genů, jež jsou velmi odlišné od známých sericinových genů z B. mori. Sericinové geny A. yamamai produkují transkripty 3,5 - 5,4 kb, jež kódují proteiny s centrální opakující se oblasti a vyznačují se vysokým obsahem Ser a nabitých aminokyselinových zbytků. Přesné informace o sekvencích sericinů A. yamamai v této práci budou důležitým vodítkem pro pochopení funkce a evoluce sericinů při tvorbě hedvábí.

Žurovec M., Yonemura N., Kludkiewicz B., Sehnal F., Kodrík D., Marques Cota Vieira L., Kučerová L., Strnad H., Koník P., Sehadová H. (2016) Sericin Composition in the Silk of Antheraea yamamai. Biomacromolecules DOI: 10.1021/acs.biomac.6b00189

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA