Datum: 16.12.2016

Z Princetonu na Biologické centrum

Prestižní evropské stipendium pro vědce vracející se z dlouhodobého pobytu v zahraničí získala genetička Lenka Bittová, nyní působící v Laboratoři vývojové genetiky na Entomologickém ústavu Biologického centra. Vloni se vrátila po dvaceti letech z USA, kde pracovala jako vědkyně v oboru biochemie na několika prestižních univerzitách – University of Illinois, Stanford University, University of Wisconsin a posledních pět let jako vedoucí laboratoře na Princeton University.

Během svého působení na Princetonu se Lenka Bittová věnovala biologii chromatinu (tj. komplex DNA a proteinů tvořící chromozomy) a epigenetice, což je moderní odvětví genetiky studující mechanismus regulace změn genové exprese, tedy zjednodušeně toho, jak se geny v buňce vyjadřují a realizují.

V současné době pracuje Lenka Bittová společně s Markem Jindrou na výzkumu modulace signální dráhy juvenilního hormonu u hmyzu pomocí fosforylace receptoru juvenilního hormonu. Individuální reintegrační stipendium v rámci evropské sekce Marie Sklodowska Curie Action, jež je součástí rámcového programu EU pro výzkum a inovace „Horizon 2020“, zajistí financování projektu po dobu dvou let od ledna 2017.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Entomologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA